Grand Theft Auto 4 VS 5
Trebuie să încep cu câteva chestii înainte să-mi înșir gândurile pe blogul ăsta despre subiectul ăsta.
În primul rând, nu sunt cel mai mare ”gamer” de pe lumea asta, nu am terminat 50,000 de jocuri și nu sunt cel mai priceput la asta.
În al doilea rând și probabil cel mai important, aceasta este opinia mea și nu va fi pe placul tuturor, dar e în regulă, pentru că nici nu-mi doresc să fie pe placul tuturor.
În al treilea rând această comparație este pentru versiunea de Xbox 360 a jocurilor, deci nu pot să compar varianta de PC  a lui IV, cu ceea pentru PlayStation 4 a lui V.
Nu sunt wikipedia ,deci dacă ceva e greșit în informațiile menționate îmi cer scuze.

Întodeauna mi-au plăcut jocurile celor de la Rockstar Games, prima oară când m-am ”întâlnit” cu unul dintre jocurile din seria GTA a fost GTA 2, la un vecin, nu-mi aduc aminte clar cât de mic eram.
După ceva timp când mi-am achiziționat și eu un calculator, a trebuit să dezlănțui puterea celor 512 MB de RAM și a minunatului Windows XP. Chiar dacă acum nu mai folosesc Windows și laptop-ul meu, din fericire nu are 512 MB de ram tot îmi aduc aminte de jocurile care mi-au mâncat atâta timp când eram mic, multe dintre ele se alfă în această listă .  E greu să-mi aleg un GTA favorit, dar nicinul dintre acestea două nu se află în acea listă, cel puțin nu se află în locul ăla minunt de a fi pe primul loc în sufletul meu, pentru că acel loc i se adresează lui GTA III, primul GTA 3D. Chiar dacă îmi plac toate extrem de mult, am o oarecare apropriere față de jocurile din așa numita ”eră 3D”, adică III, Vice City și San Andreas față de cele din era HD ,respectiv IV (cu DLC-uri) și V.


Chiar dacă dețin și Grand Theft Auto : The Ballad of Gay Tony și The Lost and Damned, mă voi axa pe comparația dintre IV (pe care au fost bazate cele două menționate mai sus), și V. 


Orașul


Am hotărât să încep cu primul lucru care-l vede toată lumea când începe orice joc.

Libery City (bazat pe New York), este locul unde se petrece acțiunea lui GTA IV,  LC cât și ,Alderney care este bazat pe New Jersey. Orașul este bazat în 3 ”părți” care sunt deblocate odată ce treci prin povestea jocului. LC ,este un oraș imens în care ai posibiltatea să faci ce dorești tu, de la a  te înbăta cu Little Jacob, merge la fast food cu Roman, sau provoca haos ca orice jucător adevărat de GTA. Dar orașul este impresionant prin grandoarea sa, care acoperă majoritatea cartierelor din New York, în afară de Staten Island, și care totodată parodiază viața americanilor în stilul caracteristic a celor de la Rockstar.În V, orașul a fost înlocuit de câtre o un stat întreg, nu doar un mega oraș. Care față de întunecatul Liberty City, Los Santos este un oraș viu și mult mai plin de viață față de predecesorul său unde este portetizat prezentul cât și fiind o parodie a orașului Los Angeles și a problemelor sale.

Viața rurală este și ea prezentă cât și munți, nenumărate orașe, oceanul Pacific, rechini, țărani, hipsteri și vedete obosite, care toate adunate fac din GTA 5, un proiect mult mai ambițios față de predecesoareele sale și în același timp viitorul joc din serie. Jocul este mult mai mare față de 4, și poți face mai multe lucruri în el, dar aia e undeva într-o categorie de mai jos.

Povestea

Oricât de fromos ar arăta un joc, nu este nimic fără o poveste bună, iar aici o să spun din start că 4 îi dă bătaie lui 5, la categoria asta pentru că povestea este mult mai bună, cu un istoric mai detaliat. Fiindcă nu au fost nevoiți să pună decât istoria unui protagonist cât și a atagoniștilor, față de V unde a fost nevoie să adauge povestea fiecărui protagonist, cât și istoria familiei,  antagoniștilor și a tot ce se întamplă acolo. Din acest motiv mi s-a părut că în 5 au pus câtă informație au putut ca să vadă care se nimererște, față de 4 unde mi se pare mai bună povestea și că tot ce face Niko este justificat. Nu pot să spun aceiași chestie despre 5. Chiar dacă accțiunea este foarte bine legată și mi se par mai puțin reptative misiunile din 5, cât și personajele principale sunt foarte bune, dar parcă duc lipsă de acel ceva, ceva ce să te facă să te ducă gândul la joc.

Misiunile din 4, sunt mai bine puse, au un scop, pentru că Niko trebuie să-ți înfrunte trecutul și să se răzbune pe cei ce i-au ucis prietenii cât și pentru problemele în care intră Roman. În 4 povestea și trecutul sunt bine reprezentate și povestite, în joc, față de 5 unde nu știm atât de multe despre protagoniști, sau despre cei ce sunt importanți pentru ei, pentru că au fost nevoiți să aibă de 3 ori mai multe informații într-un joc, și probabil au decis ca să nu fie atât de copleșitoare pentru jucători. Mi-ar fi plăcut să aflu multe informații despre trecutul lor, în cazul ăsta m-aș fi simțit mai atașat de protagoniști decât în cazul acesta.

Protagonist

Că vorbeam de personaje și de istoria lor, este timpul să vorbesc de protagoniști și în GTA 4, este Niko Bellic, imigrantul de naționalitate sârbă născut în Iugoslavia (sura gta wikia) care vine în Liberty City să-și facă o viață nouă alături de vărul Roman, care spune că trăiește o viață de lux, când de fapt el este dependent de jocuri de noroc, cu datorii la cămătari și mafia rusă. Și Niko este obligat să aleagă ce să facă să-și salveze vărul cât și să se lupte cu trecutul. Lupa internă dintre cea ce își doreește să facă și prin ce este nevoie să treacă ca ă ajungă acolo, îi oferă complexitate și îl face mai ușor de atașat din cauza sacrificiilor făcute și deciziile sale nu sunt neapărat cele drepte, dar sunt înțelese având un motiv bun.

GTA 5, aduce nu unul ci trei protagoniști:

Franklin Cliton - primul protagonist care este deblocat în joc, aduce mult a Carl Johnson din San Andreas, pentru că amândoi doresc să-și depășească condiția, și să evite viața din cartier care este plină de violență din partea bandelor, cât și a drogurilor.

Michael DeSanta - al doilea protagonist deblocat din joc, care îi va fi mentor lui Franklin, dar care se luptă cu trecutul din cauza unui jaf, în care a încercat să scape și a intrat sub protecția martorilor, doar că problemele sale personale, din cauza soției care-l înșeală, fiul nerecunocător, cât și fica care are probleme, l-au făcut să aibă un temperament agresiv.

Trevor Philips - protagonistul meu favorit din acest joc, care a avut o copilărie grea, cu multe lipsuri, la fel ca și cei doi colegi ai săi de suferință , dar care se comportă ca și jucătorul obișnuit de GTA, știi tu cum ești. Trevor nu poate fi exprimat în câteva cuvinte, fiind fost pilot, foarte inteligent doar că subestimat și probleme cu drogurile cât și familiare, l-au dus pe o cale mai puțin favorabilă, față de cei doi menționați anterior.

Atenția la detalii 

Ce deosebește un joc bun de unul foarte bun? Atenția la detalii, faptul că oameni fug și își folosesc umbrele când plouă. În caz de ceva incident, oamenii sună la poliție. poți cumpăra mâncare* poți să achiziționezi haine, tatuaje** ,frezuri**. Abilitatea de a participa la triatlon**, înot, vibrarea controller-ului când fulgeră *, Abilitatea de a da bani la cântăreții de pe stradă*, când lovești oamenii le cad ochelarii. Tot felul e muncitori (gunoieri dimineața în LC) Turul orașului cu autobusul **.
Mașinile nu mai pornesc dacă sunt prea avariate*
Acestea au fost foarte puține exemple pentru a explica tot ce se întâmplă.


Ce nu mi-a plăcut


Nu poate fi totul perfect, aici sunt câteva lucruri care nu mi-au plăcut:

Grand Theft Auto IV
Controlul teribil al mașinilor, cât și mai groaznic al motocicletelor, care mă face să-mi fie groază să încep The Lost and The Damned, faptul că prietenii te sună mereu să ieșiți în oraș, mai ales în mijlocul misiunii este enervant, și mai ales atunci când ești de exemplu în oraș cu Little Jacob și te sună Roman, și pentru că-l refuzi pe Roman se supără. Noroc că au rezolvat ambele probleme în V, poaate aș mai putea adăuga mecanica de luptă care nu mi se pare atât de bună ca și cea din jocul mai nou, dar asta era de așteptat.

Grand Theft Auto V
Nu sunt multe lucruri care nu mi-au plăcut, dar trebuie să menționez faptul că polițiștii sunt prea agresivi fără să aibă vreun rost. În misiunea Hood Safari, am reușit să scap de Ballas, și de valurile de atacatori, doar că am eșuat de 3 ori din cauza polițiștilor.
Coloana sonoră, nu m-a impresionat atât de mult, față de jocurile anterioare, muzica e prea comercială pentru mine, și nu m-a atras deloc, stâteam pe Los Santos Rock Radio, Lowdown 91.1 și câteodată pe Radio Los Santos când dădea cele 3 piese care-mi plac de accolo.

Nu mă pot plânge de multe lucruri din GTA V, în afară de cele menționate mai sus.

Grand Theft Auto IV
portretizează visul american, iar Grand Theft Auto V este o satiră adusă societății moderne, chiar dacă povestea din 4 este mai bună decât cea din 5, nu pot să spun că ar fi un joc mai bun, pentru că sunt multe lucruri care îl fac pe 5, un joc mai bun. Mecanica de joc, faptul că poți să faci ce vrei cu personajele tale încât să arate cum vrei tu, față de 4 , unde poți să-ți iei haine. Los Santos este mai viu, mult mai viu față de Liberty City. Personal mă simt mai atas de Liberty City ca oraș pare mai puțin plin de chestii care vor să te omoare și de oameni care sunt mult prea sensibili și te atacă fără niciun motiv. Este o decizie grea, pentru că ambele jocuri îmi plac mult, pentru că sunt dferite și au altă atmosferă și au fost create cu altceva în minte. Pentru tot ce oferă, chiar și cu punctul minus dat pentru poveste și agresivitatea poliției, eu aleg GTA 5, pentru că atunci când l-am cumpărat l-am devorat în 4 zile, m-a distrat foarte mult, misiunile, cu exagerarea lor evidentă și faptul că ai putea face orice fără vreo repercursiune, sincer nu ai face nimic greșit dacă ai alege pe oricare dintre cele două jocuri, doar că eu l-am ales pe ultimul.


Grand Theft Auto IV*
Grand Theft Auto V**

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Top 10 cele mai bune jocuri ale anilor 2000

Icar

Cum sa fii Gangsta .